nedeľa 1. júna 2014

Pôdne teplomery

Pôdne teplomery slúžia na zisťovanie teploty pôdy v rôznych hĺbkach. Na mojej meteorologickej stanici sa zisťuje teplota pôdy v hlbkach 10, 20, 50 a 100 centimetrov. Všetky merania sú vykonávané ortuťovými teplomermi.
Pre hĺbky 50 a 100 centimetrov sú ortuťové teplomery vložené v plastových rúrach do príslušnej hĺbky na niti spojenej s vrchnákom. V čase odčítania sa teplomer vyberie a čo najrýchlejšie sa odčíta teplota.
Pôdne teplomery pre hĺbky 50 cm (vysunutý) a 100 cm

Pre hĺbky 10 a 20 centimetrov používam sklenené (zavaraninové) teplomery, ktorých banka je vložená do príslušnej hĺbky pôdy. Tieto teplomery sú vložené v plastových rúrkach s rozrezaným dnom, aby mala banka teplomeru dotyk s pôdou.

 Pôdny teplomer pre hĺbku 10 cm.




 Výroba pôdnych teplomerov

Na výrobu pôdnych teplomerov pre hĺbky 50 a 100 centimetrov je potrebné si zaobstarať.

Dve: - plastové rúry v celkovej dlžke cca 1,7 metra, vnútorný priemer cca 4 cm.
         - ortuťové teplomery
         - vrchnáky na zakrytie


Najskôr si odrežeme rúry v požadovaných dĺžkach + cca 10 cm dlhšie, aby nám trochu trčali zo zeme.
Problémom je spodná voda, ktorá by mohla zaplavovať teplomery preto som na spodok rúr prilepil lepiacou páskou dva igelitové sáčky a utesnil gumou a drôtom, aby po čase voda nepretiekla pod pásku. (To sú tie zhrubnuté časti pod lepiacou páskou)


Na to aby sme mohli teplomery vyberať z hĺbky von musíme ich zavesiť na niť, retiazku...  a na vrch pripevniť vrchnák/kryt.

 Takto pripravené rúry a teplomery je možné zakopať do zeme a začať s meraniami.






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára