nedeľa 6. septembra 2015

Horúčavy v júli a auguste 2015


Júl je letný mesiac s ktorým je spojené horúce počasie a dovolenky. Tohtoročný júl bol naozaj teplotne nadpriemerný, kedy dosahovali teploty vzduchu cez 30 °C niekoľko dní po sebe.

Júl 2015 sme začali 2. letnými dňami. Maximálna denná teplota naďalej rástla. 3. júla sme sa dostali na hodnotu teploty vzduchu 30 °C. V nasledujúcich dňoch teplota vystupovala nad 30 °C už pred obedom, čo bolo nepríjemné. Zatiaľ sme boli bez jedinej kvapky vody, no našťastie 8. júla takmer po týždni horúčav prišiel studený front počas ktorého však spadlo len 3,4 mm zrážok. Pred frontom vrcholil príliv teplého vzduchu a tak sme mali 8. júla prvú tropickú noc v tomto roku, kedy minimálna ranná teplota klesla iba na 22,1 °C.

Ranné teploty v chladnejšom vzduchu klesali hlbšie pod 10 °C, ako tomu bolo pred prechodom frontu. 11. júla klesla minimálna ranná teplota na hodnotu iba 3,2 °C, čo je teplota nižšia o 3,1 °C, ako bola minimálna teplota nameraná  v júli minulého roku.

13. júla prechádzal frontálny systém s ktorého spadlo 5,4 mm zrážok.

Do polovice mesiaca maximálne teploty nestačili ani na hodnotu letného dňa, no od 16. júla sa teploty začali šplhať cez 30 °C. Počas horúčav od 16. do 22. júla sa boli 3. dni kedy sa vyskytli v okolí Rajca búrky z tepla. Spadlo len 3,9 mm zrážok.

22. júla bol prekonaný rekord maximálnej teploty vzduchu, nameraný v roku 2014 o 0,8 °C. Teplota vzduchu v tento deň dosiahla 35,4 °C - čo je aj maximálna teplota akú meteorologická stanica počas prevádzky namerala.

Nasledujúce dni 23., 24., a 25. júla sa u nás vyskytli búrky z ktorých spadlo spolu len 14 mm zrážok.
Maximálne teploty vzduchu začínali pomaličky klesať, no stále boli na úrovni okolo 30 °C.

Až 26. júla do konca mesiaca sa už teploty nedostali ani na hranicu letného dňa. Počas týchto dní sa vyskytovali slabé prehánky alebo dážď, počas ktorých spadlo 16,7 mm zrážok.



červená krivka- max. den. tep., modrá krivka min. ran. tep. v mesiaci Júl



Modrá krivka znázorňuje max. den. tep. v roku 2014 a červená v roku 2015 počas mesiaca Júl





August 2015 začínal nenápadne, kedy teploty vzduchu dosahovali hodnoty okolo 25 °C.
4. augusta začalo peklo - od tohoto dátumu až po 15 august denné teploty každý deň presahovali hodnotu tropického dňa (30 °C) a dokonca sa vyškriabali až na hodnotu supertropického dňa (35 °C a viac) počas dvoch dní.

 Zrážkové úhrny za toto obdobie boli len symbolické a to z búrok. Najzaujímavejšie počasie z hľadiska búrok nastalo 05. augusta, keď sa v podvečer strhla búrka, ktorá vyprodukovala vietor v nárazoch až do 42,5 km/h. Zrážkový úhrn bol veľmi biedny - 0,5 mm.
Za toto tropické obdobie spadlo len 1,2 mm zrážok.
16. augusta už teplota nevystúpila nad 30 °C

Od 16. augusta prišlo k zmene. K slovu sa konečne dostali vytúžené zrážky, ktoré v niektorých častiach Slovenska spôsobili  až povodne. V okolí Rajca to také zlé nebolo. Od 16. do 19. augusta tu spadlo 28,8 mm zrážok. Priemerná teplota v týchto dňoch dosahovala okolo 19 °C.

20. augusta teplota vystúpila na letnú hodnotu 25,8 °C a oblačnosti bolo čoraz menej. Letná hodnota sa objavila aj o deň neskôr no potom prišli 4. dni, kedy sa maximálna denná teplota nevyšplhala ani na hodnotu letného dňa.  

Z 24. na 25. augusta bola zaznamenaná 2. tropická noc v tomto roku (1. v tomto mesiaci). Nočná teplota klesla na 20,3 °C.

Od 26. augusta začali nastupovať dni s denními maximami čoraz vyššie a koniec mesiaca bol v znamení dvoch letných dní (26. a 27. aug.) a štyroch tropických dní. Od 26. augusta bolo počasie suché bez zrážok a búrok.

























Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára